Partners

Stichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.pngStichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTC
 • Stichting Compoworld - foto flevopenningen.jpg

  VABO Composites uit Emmeloord, winnaar van de Innovatie Flevopenningen 2016

  Op vrijdag 8 april was het dan zo ver: de uitreiking van de Flevopenningen. De uitreiking van de Innovatie Flevopenning 2016 heeft de heer Hans de Graaf, directeur MKB ING ... Lees meer »

  Op vrijdag 8 april was het dan zo ver: de uitreiking van de Flevopenningen.

  De uitreiking van de Innovatie Flevopenning 2016 heeft de heer Hans de Graaf, directeur MKB ING Nederland en directielid van ING Zakelijk Nederland op zich genomen. Hij was vooral onder de indruk van de duidelijke visie, missie en strategie van VABO, gericht op innovatie in alle onderdelen van het bedrijfsproces. Uit alle genomineerden in de innovatie categorie is VABO Composites als winnaar van de Innovatie Flevopenning 2016 aangewezen, waar het team van VABO heel trots op.

  VABO is gekozen vanwege de nieuwe ontwikkelingen in composiet waaronder de laadschep (hiermee heeft VABO afgelopen jaar de JEC Award in Parijs mee heeft gewonnen) en de gecertificeerde composiet scheepsdeuren en -luiken die op dit moment al op verschillende nieuwe schepen toegepast worden. Beide mooie voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen

  Daarbij werkt VABO goed samen met kennisinstellingen en ketenpartners. Door een recente grote opdracht kan het bedrijf de stap maken naar seriematige, deels gerobotiseerde productie en daarmee slaat het definitief de weg naar een stevig groeiend bedrijf in.

  In aanwezigheid van o.a. minister Melanie Schultz van Haegen en commissaris van de Koning Leen Verbeek werden de ondernemersprijzen uitgereikt. De presentatie van het Flevopenningen Gala was bij Lucille Werner in vertrouwde handen.

 • Stichting Compoworld - Logo Vabo

  Genomineerd voor de INNOVATIE FLEVOPENNING

  Geweldig nieuws! VABO Composites is samen met twee andere bedrijven genomineerd voor de Innovatie Flevopenning 2016. Voor de Innovatie Flevopenning zijn deze keer 25 bedrijven ... Lees meer »

  Geweldig nieuws! VABO Composites is samen met twee andere bedrijven genomineerd voor de Innovatie Flevopenning 2016.
  Voor de Innovatie Flevopenning zijn deze keer 25 bedrijven aangemeld/aanbevolen. De vakjury heeft hieruit een selectie gemaakt van zes bedrijven die door de gehele vakjury bezocht zijn.
  Wij zijn genomineerd vanwege onze nieuwe ontwikkelingen in composiet waaronder de laadschep waar we afgelopen jaar de JEC Award in Parijs mee hebben gewonnen. Ook composiet scheepsdeuren en -luiken die op dit moment al op verschillende nieuwe schepen toegepast worden zijn een mooi voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen.

  De winnaar wordt bekendgemaakt op 8 april a.s. tijdens het Flevopenningen Ondernemersgala 2016, dat plaatsvindt bij Het Werkbedrijf Lelystad | Concern voor Werk in Lelystad, Vaartweg 67.

  Meer informatie vindt u ook op http://flevopenningen.nl

 • Stichting Compoworld - Jec parijs.jpg

  Grote groep Nederlandse composietondernemers bezochten bedrijven in Noord Frankrijk en de JEC Europe 2016 Parijs

  10 maart 2016 - De Kamer van Koophandel, Enterprise Europe Network, VKCN, Netherlands Aerospace Group en CompoWorld organiseerden ook dit jaar een businesstrip naar de ... Lees meer »

  10 maart 2016 - De Kamer van Koophandel, Enterprise Europe Network, VKCN, Netherlands Aerospace Group en CompoWorld organiseerden ook dit jaar een businesstrip naar de belangrijkste composietenbeurs van Europa; de JEC Europe Parijs. De belangstelling was groot.
  Een volle bus met 42 ondernemers uit het hele land vertrok op dinsdag 9 maart in alle vroegte zuidwaarts voor een 2 daags programma.


  IndustriLAB Picardië
  De eerste dag werd een bezoek gebracht aan het IndustrieLAB in de omgeving van Amiens. Een volledig nieuw opgezet incubator van ruim 3000m2, financieel mogelijk gemaakt door de regionale Franse overheid van Picardië en direct gelegen tegenover de STELIA Aerospace fabriek. De rondleiding beperkte zich enigszins door de afwezigheid van bedrijven die op de JEC aanwezig waren. Een mooie indruk werd verkregen door o.a. de studenten die hier de mogelijkheid hebben zowel hun praktisch als en theoretisch lessen te volgen. Op het gebied van multi-materialen is in het  laboratorium een fibre placement robot met een 6kW laser te zien die zowel voor thermoplast en thermoset applicaties beschikbaar is.
   

  JEC Award winner 2016
  Dag 2 stond in het teken van het bezoek aan de JEC Parijs waar een ieder zijn afspraken kon nakomen en de beurs zelf kon bezoeken. De bedrijven hadden vooraf een bedrijfsprofiel gemaakt met daarin wat ze bieden en welke vraag ze hebben. In samenwerking met Enterprise Europe Network partners uit Noord Frankrijk, Beieren, Oostenrijk en Catalonië zijn op basis van de aangegeven interesses vele afspraken gepland en internationale contacten gelegd waarbij diverse gesprekken al hebben geleid tot een voortgaand contact. Tijdens de beurs lieten de deelnemers zich inspireren door nieuwe trends die duidelijk waarneembaar waren op deze JEC editie. De automotive industrie was dit jaar nog meer aanwezig naast de Aerospace industrie die zich al jaren achtereen hier presenteert. Ook de Thermoplasten, bio –en gerecyclede composietmaterialen waren op vele stands zichtbaar aanwezig. De grote machinebouwers lieten met hun spuittechnologie meer applicaties zien om bij (half)fabricaten het proces te voorzien van een vezelversterking. Dit jaar was geen Holland paviljoen, maar de Nederlandse composieten industrie was met onder andere Ten Cate, NLR, Fokker, Autonational, Lantor en DTC goed vertegenwoordigd. Om alle ruim 1200 exposanten te zien is één dag te kort. Toen na zessen de beurs sloot, verzamelden iedereen zich weer bij de bus voor de terugreis. De rijtijdenwet maakt de reistijd langer wat de maximale tijd gaf om te netwerken. Tevens was er onderweg de gelegenheid om bedrijfspresentaties te geven.
  Het was een geslaagde businesstrip met een enthousiaste en gezellige groep ondernemers die tot veel interessante nieuwe contacten heeft geleid en waar de nodige kaartjes uitgewisseld zijn.
            
   

 • Stichting Compoworld - 3M.jpg

  Terugblik op de themabijeenkomst Adhesive Bonding verbindt bedrijven

  De stichting CompoWorld heeft, in samenwerking met het gerenommeerde fabrikant 3M, op 18 februari de themabijeenkomst Adhesive Bonding georganiseerd in het Geomatics Business Park ... Lees meer »

  De stichting CompoWorld heeft, in samenwerking met het gerenommeerde fabrikant 3M, op 18 februari de themabijeenkomst Adhesive Bonding georganiseerd in het Geomatics Business Park te Marknesse. Dat het onderwerp veel interesse heeft, blijkt uit de opkomst van ruim vijftig ondernemers en studenten uit heel Nederland en België. CompoWorld heeft ten doel om bedrijven te verbinden door kennis te delen.


  Lijmverbindingen zijn niet weg te denken in de composieten industrie. Het zijn immers een combinatie van verschillende materialen die een constructie optimaal maken. Het niet mechanisch verbinden, lijmen, vraagt veel kennis van materialen en chemie. 3M heeft een zeer breed palet aan producten en kennis. Kennis die zij graag wil inzetten ten behoeve van juiste industriële toepassingen. In 2015 hebben zij CompoWorld benaderd om over dit onderwerp de technologische kennis lees hier verder of bekijk de presentaties.

 • Stichting Compoworld - jec-march-2016.jpg

  Le Tour de Composite 2016

  Evenals voorgaande jaren organiseren we ook dit jaar een reis naar de JEC Composiet beurs in Parijs. Op de heenreis zullen we een paar composietbedrijven in het noorden van ... Lees meer »

  Evenals voorgaande jaren organiseren we ook dit jaar een reis naar de JEC Composiet beurs in Parijs. Op de heenreis zullen we een paar composietbedrijven in het noorden van Frankrijk bezoeken. We doen dat samen met Kamer van Koophandel, Enterprise Europe Network, de VKCN en de NAG. Ontdek de krácht van Composiet tijdens ‘Le Tour de Composite 2016’, naar de composietenbeurs ‘de JEC Composites Paris’ .U ziet met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen op composietgebied en laat u vooral inspireren. Dit alles vindt plaats op 8 en 9 maart 2016 in de inspirerende omgeving van Europa’s grootste vakbeurs rond composiet-materialen, de ‘JEC Composites Paris’.
   
  Wat kunt u verwachten van deze reis?
  Tijdens deze reis en het beursbezoek wordt u geïnformeerd over innovaties, de nieuwste trends en het werken met composiet. In de bus, tijdens het bedrijfsbezoek in Noord Frankrijk en op de beursvloer ontmoet u andere ondernemers en kennispartners. Ook zal er door Enterprise Europe Network een Meet and Match worden georganiseerd.
  Geheel verzorgde reis. De heen-en terugreis, VIP-ticket voor het bezoek aan de beurs en de hotelovernachting, inclusief ontbijt en diner worden volledig door ons verzorgd.

  Meet and Match
  Tijdens de bedrijfsbezoeken in Noord Frankrijk zullen wij met onze  Enterprise Europe Network- partner in Picardie een matchmaking organiseren. Bent geïnteresseerd in internationale contacten en/of heeft u behoefte
  aan nieuwe technologische kennis dan is dit initiatief iets voor u.
     
  Voor wie?
  Deze reis is interessant voor zowel composietbedrijven als voor bedrijven die overwegen of toepassing van composiet interessant is voor hun producten; Snelle update op het gebied van materialen en productietechnieken. Inspiratie voor constructieve toepassingen, voor u specifiek of in het algemeen. Kennismaking met een netwerk van aan composiet gerelateerde bedrijven. Voorbeeldcases met probleemstellingen waar u zelf misschien ook tegen aan loopt.
  Kennis en ervaring uitwisselen met collega ondernemers tijdens de ‘tour’.
   
  Aanmelden
  U kunt u tot uiterlijk 25 februari a.s. aanmelden via deze aanmeldlink.

  Eigen bijdrage:
  Deze reis (inclusief overnachting en diner en beursticket) wordt georganiseerd tegen een aantrekkelijk tarief van € 165,00.
  Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Dries Stoel van de KvK; dries.stoel@kvk.nl , M:06-22498874.

  Programma in het kort

  Dinsdag 8 Maart
  06:30 uur    Vertrek bus uit Zwolle richting grens Breda.
                     Andere opstappunten worden afhankelijk van de
                     deelnemers nog vastgesteld.
                     Gedurende de reis actief programma met presentaties van deelnemers
  14:00 uur    Aankomst in Amiens, lunch.
                     Bezoek aan IndustriLAB Picardie met onder andere
                     Stelia Aerospace, matchmaking
  17.30 uur    Vertrek naar hotel in Beauvais
  19.00 uur    Diner in hotel

  Woensdag 9 Maart
  07:30 uur     Vertrek bus van hotel naar beurs.
  09:00 uur     Bezoek aan JEC Composites Paris
  18:00 uur     Vertrek naar Nederland.

  Meer informatie over de vakbeurs: JEC Composites Paris 2016 zie: www.jeccomposites.com

 • Stichting Compoworld - mini symposium.png

  Mini symposium

  Mini symposium over de toekomst van composieten in de bouw op 19 januari bij Windesheim Flevoland. Lees meer »

  COMPOSIETEN IN DE BOUW
  MINI SYMPOSIUM


  Almere: 19/01/2016
  Tijd: 13:00 - 16:30 uur
  Locatie: Windesheim Flevoland
  Hospitaaldreef 5, ruimte AL1.54


  12:30 - 13:00 uur ontvangst
  13:00 - 15:00 uur diverse presentaties
  15:00 - 16:30 uur netwerkborrel

  Download hier de flyer

  Aanmelden via symposium.composieten@windesheimflevoland.nl onder vermelding van naam, bedrijf en functie.


  Het aantal deelnemers is beperkt!

 • Stichting Compoworld - WCCSlogo.png

  Conferentie World Class Composites Solutions

  Kom 11 februari 2016 naar de WCCS-conferentie en ontdek wat het werken met en verwerken van composieten voor uw onderneming kan betekenen. WCCS biedt u inspiratie en aan de hand ... Lees meer »

  Kansen voor innovatie en new business met composieten


  Composieten bieden kansen voor productinnovatie en nieuwe markten. Het is ook voor uw bedrijf interessant om hierover na te denken. Diverse bedrijven hebben zich al verdiept in de mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling van lichtgewicht composietmaterialen en optimalisatie van slimme productieprocessen. Kansen die kunnen leiden tot groei van bijvoorbeeld uw marktaandeel, omzet, werkgelegenheid, het uitbreiden van bestaande businesslijnen, het aanboren nieuwe markten.

  Kom 11 februari 2016 naar de WCCS-conferentie en ontdek wat het werken met en verwerken van composieten voor uw onderneming kan betekenen. WCCS biedt u inspiratie en aan de hand van concrete cases en voorbeelden willen we inzichtelijk maken op welke wijze de kennis kan worden gedeeld.
  In vervolg op deze conferentie worden rond verschillende thema’s vervolgactiviteiten gestart, waaraan u kunt gaan deelnemen in de rol die u het beste past. Gedacht kan worden aan programma’s rond kennisdeling met onderwijs en opleidingsinstituten, maar ook samenwerkingsverbanden om gezamenlijk nieuwe productgroepen en markten te ontwikkelen.

  Donderdag 11 februari 2016 13.00-17.00 uur, Hotel Van der Valk, Emmen

  Meld u nu aan via de website www.wccs-nn.nl


  World Class Composites Solutions
  De ambitie van het WCCS-programma is om van het noordelijke deel van Nederland een internationale koploper te maken op het gebied van productie en bewerking van lichtgewicht composietmaterialen. Daarmee levert het programma een stevige, structurele bijdrage aan de groei van de (groene) economie en aan een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio. World Class Composites Solutions. Slim samenwerken voor een duurzame toekomst!
  Het WCCS-programma is gestart rondom Fokker Aerostructures in Hoogeveen en zet in op composieten materiaalinnovatie en procesoptimalisatie (kwaliteit en kosten).

  Het programma bestaat uit diverse concrete projecten waarin 13 partners samenwerken langs twee programmalijnen:

  1. Onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve toepassingen en technieken voor de productie van lichtgewicht composietmaterialen.

  2. Slimme, foutloze en geavanceerde productieprocessen om grotere volumes van composietverwerking te kunnen waarborgen.
  Vanuit WCCS is het de bedoeling om in de komende jaren de kennis rondom de toepassing van lichtgewicht composiettoepassingen en het inrichten van optimale productieprocessen breed te laten landen bij bedrijven. Ook bedrijven die nu nog geen composieten verwerken, maar waarvoor de toekomst mogelijkheden biedt.


  Programma:
  13.00 uur Inloop met koffie/thee/cake
  13.30 uur Welkom door dagvoorzitter Jos van Erp
  13.35 uur WCCS draagt bij aan innovatie en versterking technische sector door Gedeputeerde Henk Brink (Provincie Drenthe) en Rob Goossens (directeur Fokker Aerostructures in Hoogeveen)
  13.55 uur Cases WCCS Steven Hengenveld (projectleider WCCS, Fokker) over de verschillende cases binnen WCCS, waaronder de case van Boikon, gepresenteerd door Jeroen Oosterhof (directeur Boikon, Leek).
  14.30 uur Innovatiemogelijkheden met composiet voor MKB Prof. Ir. Adriaan Beukers (emeritus hoogleraar, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft).
  15.00 uur Interactieve sessie waarin wij met u onderzoeken hoe WCCS u verder kan ondersteunen
  15.15 uur Pauze
  15.45 uur Smart Industry, Toekomst van de maakindustrie Geert Huizinga (manager industriebeleid FME en initiatiefnemer ‘smart industry’).
  16.05 uur Case: Composiet als materiaal voor de toekomst. Over toepassing in kippers, biocomposiet brug en foutloos produceren Jos ter Laak (directeur/eigenaar CTC Engineering, Hengelo).
  16.25 uur Samenvatting en vooruitblik: Welke mogelijkheden biedt het WCCS programma voor MKB?
  16.45 uur Afsluiting en netwerkborrel


  Informatiemarkt
  Rond de programmablokken worden op verschillende plaatsen de huidige projecten en werkpakketten door de deelnemers toegelicht. U vindt er inspirerende voorbeelden van toepassing van materiaalinnovatie en procesoptimalisatie en kunt hierover van gedachten wisselen. Ook kunt u hier uw vragen, opmerkingen en suggesties aan de organisatie kwijt en van gedachten wisselen over vervolgactiviteiten. • Stichting Compoworld - DSC04361.jpg

  Terugblik 4e jaarcongres

  We zijn zeer tevreden zijn over ons vierde jaarcongres. Het had een goede uitstraling, er waren vele interessante lezingen, en we mochten veel scholieren ontvangen. Het event ... Lees meer »

  We zijn zeer tevreden zijn over ons vierde jaarcongres. Het had  een goede uitstraling, er waren  vele interessante lezingen, en we mochten  veel scholieren ontvangen.  Het event was naar mijn idee in zijn totaliteit beter dan vorig jaar.

  Het hoogtepunt was de ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) met Clean Sky 2 en er was meer. De overhandiging van het eerste CompoWorld boek, de uitreiking van de innovatievouchers, diverse inspirerende presentaties en de collegetour.

  In Flevoland staan we bekend als een belangrijke partij als het op composieten aan komt. Nu maken we een grote stap vooruit en gaan we over de grenzen heen, getuige de samenwerking met Clean Sky. Buiten de landsgrenzen actief zijn hebben we nog niet eerder meegemaakt als CompoWorld. Het betekent een nieuwe fase voor ons.

  Op de pagina jaarcongres vindt u de beschikbare presentaties en foto's

 • Stichting Compoworld - ondertekening Clean Sky

  Provincie zet zich in voor schonere luchtvaart

  Flevoland gaat zich met het bedrijfsleven inzetten voor schonere luchtvaart wereldwijd. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van de provincie heeft in Emmeloord donderdagmiddag een ... Lees meer »

  Flevoland gaat zich met het bedrijfsleven inzetten voor schonere luchtvaart wereldwijd. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van de provincie heeft in Emmeloord donderdagmiddag een contract ondertekend voor het project Clean Sky.

  De bedoeling van het Europese project is om de vliegtuigindustrie schoner, stiller en meer toekomstbestendig te maken. Daarbij kunnen het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR, Lelystad Airport en andere bedrijven die innovatief met composiet bezig zijn, een grote rol spelen.

  Composiet is een vezelversterkende kunststof die veel lichter is dan staal, maar wel even sterk. In de stichting Compoworld ontwikkelen 14 bedrijven uit Noord-Flevoland samen nieuwe toepassingen voor composiet.

  Klik hier voor de film en het interview

   

 • Stichting Compoworld - Plant NLR.png

  Compoworld hoopt op vervolg

  Het project Compoworld om in noordelijk Flevoland een cluster van bedrijven in zogeheten composieten op te zetten, is goed op streek, maar nog niet af. Volgens voorzitter Fred ... Lees meer »

  Het project Compoworld om in noordelijk Flevoland een cluster van bedrijven in zogeheten composieten op te zetten, is goed op streek, maar nog niet af. Volgens voorzitter Fred Abbink moet er een vervolg komen, waarbij financiële steun van de provincie gewenst is.

  Compoworld kreeg eind 2011 van de provincie twee miljoen euro steun uit de pot met Zuiderzeelijngelden. Het doel is gehaald om rond het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR in Marknesse bedrijven aan te trekken die sterke kunststoffen gebruiken in hun producten. Dit heeft 150 banen en opleidingen op hbo- en mbo-niveau opgeleverd.

  Volgens Abbink heeft Compoworld nog zeker zes jaar nodig om volwassen te worden. De stichting praat met de provincie over een nieuwe subsidie, maar hierover is nog geen zekerheid. Overijssel heeft ook interesse om deel te nemen in Compoworld.

  Nieuwsuitzending

 

CompoWorld JAARCONGRES:

Composites Smart Solutions

25 + 26 november 2015

Direct aanmelden Lees verder

[x] Bericht sluiten