Partners

Stichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.png
 • Stichting Compoworld - Boek.jpg

  In de nieuwsbrief ...

  In de nieuwsbrief aandacht voor het CompoWorld boek en het programma op 25 en 26 november. Verder vertelt Hans Wijnants, wethouder gemeente Noordoostpolder, waarom hij CompoWorld ... Lees meer »

  In de nieuwsbrief aandacht voor het CompoWorld boek en het programma op 25 en 26 november. Verder vertelt Hans Wijnants, wethouder gemeente Noordoostpolder, waarom hij CompoWorld een warm hart toedraagt, geven we informatie over de standhouders en laten we u onze nieuwe vloerindeling zien.


  Heeft u geen nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail met 'aanmelding nieuwsbrief' naar silvia@compoworld.nl

 • Stichting Compoworld - 80-banen-door-compoworld

  Composites Smart Solutions

  'Composites Smart Solutions' is het thema van het 4e jaarcongress van Compoworld dat gehouden zal worden op 25 & 26 november 2015. Wat kunt u verwachten? Beide dagen is er ... Lees meer »

  'Composites Smart Solutions' is het thema van het 4e jaarcongress van Compoworld dat gehouden zal worden op 25 & 26 november 2015.

  Wat kunt u verwachten? Beide dagen is er vanaf 09.00 uur gelegenheid tot het bezoeken van diverse stands. De grote showroom van de internationaal bekende firma Kuiken NV langs de A6 in Emmeloord zal ook dit jaar weer omgetoverd tot een sfeervol composieten beurscomplex met congreszaal en een ruimte voor paralellsessies. 

  Er zullen primeurs onthult worden, demonstraties plaatsvinden, open tafelgesprekken en in het symposium gedeelte zullen diverse inspirende sprekers u meenemen in de wereld van Smart Solutions. Om 12.00 uur is er een netwerklunch en rond 17.00 sluiten we de dag af met een netwerkborrel.

   

  Inschrijven Algemene informatie voor exposanten Praktische informatie voor exposanten Route

  Heeft u vragen? Neem dan contact op met Silvia Verhoeven (silvia@compoworld.nl) of telefonisch via 06-57551561 

   

 • Stichting Compoworld - ceas2015-1

  5th CEAS Air & Space Conference

  7-11 September 2015 TU-Delft CEAS 2015 will be a unique opportunity for aerospace industries, academia, organizations and associations to communicate, share and debate ... Lees meer »

  7-11 September 2015 TU-Delft

  CEAS 2015 will be a unique opportunity for aerospace industries, academia, organizations and associations to communicate, share and debate innovative concepts and technical solutions in the aerospace domain. CEAS 2015 will promote the establishment of knowledge and technical networks with the aim of increasing European competitiveness in the field of aerospace. Participation from all major nations involved in aerospace across the world, a wide exhibition area, special sessions on selected topics and specific actions to facilitate students’ attendance will make CEAS 2015 one of the major European aerospace events. CEAS 2015 will be hosted by the Netherlands Association of Aeronautical Engineers (NVvL) in close cooperation with the Delft University of Technology (TUDelft) and the Society of Aerospace Students DUT (VSV Leonardo da Vinci) on behalf of the CEAS community. CEAS is an organization bringing together European national aerospace societies for increased international strength. Today, CEAS comprises 16 member organizations with an outreach to roughly 35,000 professionals in aerospace. Since 2007, CEAS hosts biennial conferences on aeronautics in Europe. CompoWorld is a sponsor from the CEAS2015.

  Www.ceas2015.org

 • Stichting Compoworld - Techport logo

  Techport bezoekt composietencluster in Flevoland

  De provincie Flevoland heeft met CompoWorld goud in handen. Tot die conclusie kwamen de delegatieleden van Techniekcampus Techport en Techport Industries na afloop van hun ... Lees meer »

  De provincie Flevoland heeft met CompoWorld goud in handen. Tot die conclusie kwamen de delegatieleden van Techniekcampus Techport en Techport Industries na afloop van hun werkbezoek aan het composietencluster in de Noordoostpolder. De samenwerking tussen het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, onderwijsinstellingen en bedrijven heeft in drie jaar tijd geresulteerd in 17 projecten en maar liefst 92 nieuwe banen. Daarmee is CompoWorld een doorslaand succes.

  Lees hier het hele artikel

 • Stichting Compoworld - Margie Top foto

  Onderzoeksproject thermoplasten afgerond

  Een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van thermoplastische composieten in dertien MKB-bedrijven in de kunststofverwerkende industrie. Voor elk van deze bedrijven is ... Lees meer »

  Een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van thermoplastische composieten in dertien MKB-bedrijven in de kunststofverwerkende industrie. Voor elk van deze bedrijven is bekeken hoe een hoogwaardig eindproduct gecreëerd kan worden, wat in serie gemaakt kan worden. Tevens is het economische omslagpunt voor de inzet van thermoplastische composieten bekeken. Dit project is gefinancierd via de RAAK-regeling van de Stichting Innovatie Alliantie. 

  Thermoplastische composieten hebben een aantal voordelen ten opzichte van thermohardende composieten. Allereerst zijn het materialen met hoge weerstand tegen impact, maar tevens kan het materiaal na verwarmen hervormd en/of gerecycled worden. Daarnaast kan de automatiseerbaarheid van de verwerking voordelen bieden in termen van kwaliteitswaarborging door verminderd hand-werk.

  lees meer1 lees meer2

 • Stichting Compoworld - accedoo

  Partner Vabo te Emmeloord verkrijgt certificering composiet scheepsdeuren

  Partner Vabo te Emmeloord verkrijgt certificering composiet scheepsdeuren Accedoo BV, is een ontwikkelaar en producent van composiet scheepsdeuren en luiken. Ontstaan als een ... Lees meer »

  Accedoo BV, is een ontwikkelaar en producent van composiet scheepsdeuren en luiken. Ontstaan als een spin-off vanuit VABO Composites uit Emmeloord. Vabo Composites maakt een sterke groei door en partner in diverse innovatieprojecten van CompoWorld. Accedoo BV heeft de Veritas-certificering verkregen en gaat met volle kracht vooruit! De eerste opdrachten zijn een mijnenvegers in Italië en het nieuwe MDV-visserijschip.


  Brandstofbesparing
  Kostenbesparing is volgens Vaandrager het element dat in de wereld van de commerciële scheepvaart het meest zal aanspreken. Op basis van wetenschappelijk onderzoek van het IFEU Heidelberg neemt Accedoo als voorbeeldberekening een busy cargoschip waar twaalf composiet deuren en luiken op zijn geplaatst. Aan de hand van de gewichtsbesparing kan de hele investering van de composiet deuren in een lifetime van een schip terugverdiend worden. Bij een snel varend schip is dit veel sneller het geval!
  De modellenlijn van de deuren en luiken bestaat uit een reeks van standaard afmetingen en uitvoeringen. Voor deze veel voorkomende maten is er geïnvesteerd in hoge precisie aluminium mallen. Naast de standaard maatvoeringen kan er door middel van een modulair mallensysteem voor afwijkende maten worden gekozen.
  Accedoo BV wil de markt vergroten door het robotiseren, automatiseren en standaardiseren in de productiesfeer.

   

 • Stichting Compoworld - PAL-V

  Productie vliegende auto mogelijk naar NOP

  De gemeente Noordoostpolder wil proberen om een bedrijf dat een vliegende auto ontwikkelt naar Flevoland te halen. Wethouder Hans Wijnants gaat daarom donderdag op werkbezoek naar ... Lees meer »

  De gemeente Noordoostpolder wil proberen om een bedrijf dat een vliegende auto ontwikkelt naar Flevoland te halen. Wethouder Hans Wijnants gaat daarom donderdag op werkbezoek naar het bedrijf in Raamsdonksveer dat deze auto op de markt wil brengen.

  De vliegende auto, de PAL-V, is een combinatie van een auto en een helikopter. Hij kan zowel op het land als in de lucht een topsnelheid van 180 kilometer per uur halen. De rotorbladen van het prototype zijn van composieten. Deze zijn ontwikkeld door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Marknesse.

  Wethouder Wijnants brengt het werkbezoek samen met een afvaardiging van het NLR en de Flevolandse stichting Compoworld.

  Film en persbericht 

 • Stichting Compoworld - Opening Pilot plant

  Fokker en NLR openen hightech ‘Pilot Plant’ voor composieten onderdelen

  Marknesse, 26 maart 2015 - Fokker en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium openen in Marknesse een fabriek voor composiet vliegtuigonderdelen. De stichting CompoWorld ... Lees meer »

  Marknesse, 26 maart 2015 - Fokker en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium openen in Marknesse een fabriek voor composiet vliegtuigonderdelen. De stichting CompoWorld heeft haar bijdrage geleverd met de inzet van het innovatieprogramma. De fabriek produceert onderdelen voor landingsgestellen en ontwikkelt tegelijkertijd nieuwe fabricagetechnieken voor hoogwaardige composieten. Ineke Dezentjé Hamming - Bluemink, voorzitter van FME en initiatiefnemer van Smart Industry opent de Pilot Plant.
  CompoWorld heeft haar bijdrage geleverd voor deze ‘Pilot Plant’ met de realisatie van twee majeure innovatieprojecten. De automatische preform aanmaak door middel van Pick-and-Place en de ontwikkeling van een “slimme” RTM fabricagecel zijn de innovatieprojecten die nu op full scale operationeel zijn in de Automated Composite Manufacturing Pilot Plant te Marknesse. Dit wordt alom gezien als een belangrijke stap om de hoogwaardige kennis over composieten in Nederland uit te bouwen.

  De ACM Pilot Plant staat open voor andere bedrijven die hun composieten op grote schaal in productie willen nemen, ook buiten de luchtvaartsector. De unieke kennis en faciliteiten in Marknesse zijn bij uitstek geschikt om de meest (kosten)efficiënte productiemethodes ontwikkelen. Vaak is het juist deze laatste stap tussen een prototype en een productlancering die het lastig maakt om innovaties op de markt te brengen.
  Het is tot stand gekomen onder een Publieke-Private Samenwerking (CompoWorld) tussen Fokker Landing Gear en het NLR, in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder. In de Pilot Plant, die een oppervlakte van 500m2 heeft, zullen een twintigtal hoogopgeleide automatiseringsexperts en operators werkzaam zijn om het productieproces te automatiseren, optimaliseren en verduurzamen.
  Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ziet de ACM Pilot Plant als een logische stap in de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid om de innovatiekracht van Nederland te versterken. CEO Michel Peters stelt dat Nederland internationaal een leidende positie inneemt bij de ontwikkeling en toepassing van composiet materialen in de luchtvaart. “De Pilot Plant die wij vandaag openen zet Flevoland verder op de kaart als internationaal centrum voor composiet. Het is het fysieke bewijs dat instellingen voor toegepast onderzoek zoals het NLR de innovatiekracht van de Nederlandse industrie en het MKB versterken. En dat samen met overheid en industrie.”
  Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland is blij met de nieuwe fabriek: “De afgelopen jaren heeft de provincie gebouwd het investeringsklimaat van Flevoland. Kavels op bedrijventerreinen kan men overal afnemen, maar hier in Flevoland rondom het al bestaande Field Lab van het NLR vinden bedrijven de unieke combinatie van theorie en praktijk. De nieuwe fabriek met Fokker maakt het alleen maar interessanter voor bedrijven die composieten produceren.”

  Introductiefilm

 • Stichting Compoworld - bnr-1

  Uitzending BNR met Fred Abbink en Arnold Vaandrager

  23 maart | bnr.nl | Rens de Jong doet zaken vanuit de BNR-studio in Amsterdam. Een Nederlandse uitvinding van composiet heeft de JEC Innovation Award in Parijs gewonnen. Een ... Lees meer »

  23 maart | bnr.nl | Rens de Jong doet zaken vanuit de BNR-studio in Amsterdam.

  Een Nederlandse uitvinding van composiet heeft de JEC Innovation Award in Parijs gewonnen. Een CompoWorld consortium van bedrijven heeft een laadschep ontworpen, die nu dus geldt als de composiet innovatie van het jaar. Fred Abbink voorzitter van Compoworld is te gast, we lopen in Nederland voor als het gaat om composiet gebruik en Flevoland zou zomaar eens de hoofdstad van composiet kunnen worden, wereldwijd. Arnold Vaandrager, directeur VABO in Emmeloord schuift ook aan.

  klik hier voor de uitzending.

   

   

 • Stichting Compoworld - Albert ten Busschen

  Albert ten Busschen nieuwe associate lector Kunststoftechnologie

  Het lectoraat Kunststoftechnologie benoemt dr. ir. Albert ten Busschen tot associate lector. Met deze benoeming haalt Windesheim voor Oost-Nederland en Flevoland een autoriteit in ... Lees meer »

  Het lectoraat Kunststoftechnologie benoemt dr. ir. Albert ten Busschen tot associate lector. Met deze benoeming haalt Windesheim voor Oost-Nederland en Flevoland een autoriteit in huis op het gebied van composietonderzoek. De benoeming komt voort uit samenwerking met CompoWorld.

  Albert ten Busschen heeft een brede staat van dienst in de composietenindustrie. Hij begon zijn carrière als technisch manager binnen PPG Fiber Glass waardoor hij beschikt over ruime kennis van de glasindustrie; de belangrijkste bewapening in composieten. Op dit moment is Albert technisch directeur van Poly Products. Een van de projecten die hij op zijn naam heeft staan is de ontwikkeling en realisatie van Cargoshell. Dit betreft een project voor vouwbare, composiet containers. Als voormalig voorzitter van VKCN (Vereniging Kunststof Composieten Nederland) beschikt hij over een ruim netwerk van bedrijven en grondstofleveranciers op het gebied van composieten.

  Aanwinst lectoraat
  De benoeming van Albert ten Busschen per 1 juni a.s. geeft zowel Windesheim als Windesheim Flevoland een belangrijke impuls aan praktijkgericht composietonderzoek. Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim richt zich vooral op de verwerkingskant van kunststoffen en composieten. Duurzame verwerking en hybride ontwerp spelen hierin een grote rol en zijn samen met recycling en 3D printen belangrijke onderzoeksgebieden. Het lectoraat werkt binnen Windesheim nauw samen met de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen, Civiel en Werktuigbouwkunde. In Nederland neemt het lectoraat een unieke positie in, omdat het inspeelt op de vraag van de (kunststof) industrie naar goed opgeleide technici en op de gebleken noodzaak tot versterking van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven.

  Compoworld
  De stichting CompoWorld is een initiatief om de ontwikkeling van composietproducten, -toepassingen, en -productie te bevorderen. Dit om de hoogwaardige bedrijvigheid en werkgelegenheid in Oost-Nederland en Flevoland te laten groeien.

 

CompoWorld JAARCONGRES:

Composites Smart Solutions

25 + 26 november 2015

Direct aanmelden Lees verder

[x] Bericht sluiten