Partners

Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.pngStichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1
 • Stichting Compoworld - laadschep-1

  Consortium met CompoWorld winnen internationale composietprijs de JEC Innovation Award 2015

  Met de hybride composiet oplossing in de categorie ‘’Heavy Machinery’’ heeft het consortium NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken, Gurit en CompoWorld de JEC Innovation Award ... Lees meer »

  Met de hybride composiet oplossing in de categorie ‘’Heavy Machinery’’ heeft het consortium NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken, Gurit en CompoWorld de JEC Innovation Award 2015 gewonnen met de ontwikkeling van een lichtgewicht laadschep voor een wiellader.

  In deze samenwerking is ervoor gekozen om verschillende disciplines bij elkaar te voegen en daardoor is dit resultaat geboekt! De lichtgewicht laadschep is vooral door de capaciteitsverhoging vanwege gewichtsvermindering een succesvolle innovatie.

  Het NLR heeft in opdracht van ICO innovaties samen met VABO Composites het vooronderzoek en de engineering gedaan. Hierbij is gebruik gemaakt van de test en productie faciliteiten van het NLR en VABO Composites. Kuiken heeft haar kennis ingebracht aangaande de markt en de gebruikers. Gurit heeft de composiet materialen voor de hybride laadschep geleverd. NLR en VABO Composites hebben de prototypes geproduceerd en zijn samen met Kuiken bezig de laadscheppen in de praktijk te testen. Later in dit jaar zal ook de productie van de hybride laadschep bij VABO Composites opgestart worden.

  Tijdens de JEC Europe 2015 beurs in Parijs, zal op 10 maart van 16:00 tot 18:00 uur de uitreiking van de prijs plaats vinden. De laadschep zal tevens te bewonderen zijn in de "Innovation Corner" van deze beurs.

   

 • Stichting Compoworld - Innovatieprojecten

  Innovatiebudget nadert het punt van uitputting

  17 dec.2014 - Het masterplan CompoWorld heeft drie programmalijnen; innovatie – onderwijs – business development. Na de vliegende start in juli 2012 zijn er 13 ... Lees meer »

  Innovatiebudget nadert het punt van uitputting

  17 dec.2014 - Het masterplan CompoWorld heeft drie programmalijnen; innovatie – onderwijs – business development. Na de vliegende start in juli 2012 zijn er 13 innovatieprojecten gestart, waarvan er 2 inmiddels zijn afgerond. Het huidige masterplan CompoWorld eindigt eind 2015 en daarom willen we voor de programmalijn innovatie een goed en zo compleet mogelijk overzicht krijgen over nieuwe aanvragen voor de CompoWorld innovatieregelingen.


  Dit overzicht is nodig om 3 redenen:

  1. Het innovatiebudget dat beschikbaar is nadert het punt van uitputting. Het bestuur van CompoWorld wil binnen deze beperking de juiste prioriteiten en keuzes maken in het laatste jaar dat het huidige masterplan wordt uitgevoerd.
  2. Mocht het innovatiebudget worden uitgeput en zijn er meer goede voorstellen ingediend, dan zullen wij ons bij het ZZL programma, waaruit het masterplan CompoWorld deels wordt gefinancierd, hard maken om extra budget in 2015 beschikbaar te stellen.
  3. Stichting CompoWorld is bezig om ook een plan voor na 2015 op te stellen. Hoe meer vraag naar innovatie hoe meer mogelijkheden er zullen komen op verdere ondersteuning op regionaal niveau.

  Gezien bovenstaande overwegingen heeft de Stichting CompoWorld besloten om een deadline te stellen voor het indienen van nieuwe aanvragen. Deze deadline is 16 januari 2015. De binnengekomen voorstellen zullen dan op 29 januari 2015 tussen 10-14 uur door de onafhankelijke bestuursleden beoordeeld en gerangschikt worden volgens de huidige criteria. Een belangrijk aanvullend criterium zal zijn dat het project voor 1 januari 2016 moet zijn afgerond. Afhankelijk van beschikbaar budget zullen dan de laatste projecten binnen Masterplan CompoWorld worden toegekend. De overige projectvoorstellen worden gebruikt om de punten 2 en 3 hierboven te onderbouwen.

  Als u een voorstel in gaat dienen, reserveer dan vast 29 januari 2015 van 10-14 uur (locatie Geomatica Business Park in Marknesse) om een toelichting te geven op uw voorstel. Deze toelichting duurt maximaal 30 minuten.

  Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Bouke Veldman, programma manager Masterplan CompoWorld (bouke@compoworld.nl).

 • Stichting Compoworld - Robert Lenfrink

  3e Jaarcongres groot succes

  Het 3e jaarcongres CompoWorld was net als voorgaande edities een groot succes. Bezoekers en deelnemers konden ook dit jaar weer de diverse sprekers enthousiast horen vertellen ... Lees meer »

  Het 3e jaarcongres CompoWorld was net als voorgaande edities een groot succes. Bezoekers en deelnemers konden ook dit jaar weer de diverse sprekers enthousiast horen vertellen over hun business en het gebruik van composieten hierin. Allen zien voor composiet een grote toekomst en willen enthousiasme kweken bij studenten om toch vooral de techniek in te gaan en zich te specialiseren in composiet. Opvallend is de openheid waarmee over producten en composiet wordt gepraat. Kennis delen staat bovenaan het lijstje van de ondernemers. Veel contacten worden er gelegd en afspraken gemaakt, niet alleen tijdens het matchmaking programma van de Kamer van Koophandel, maar ook op de beursvloer. Bezoekers zijn geïnteresseerd en dat is één van de belangrijkste componenten om een congres te laten slagen. De grote showroom van de internationaal bekende firma Kuiken NV langs de A6 in Emmeloord was ook dit jaar weer omgetoverd tot een sfeervol composieten beurscomplex met congreszaal. Lees meer (incl presentaties en foto's)

 • Stichting Compoworld - groepsfoto-ondertekening-compobouw-19112014

  Compobouw: Innovatiecluster met composieten in de bouw

  Op 19 november 2014 hebben acht partijen hun handtekening onder de intentieverklaring Compobouw Almere geplaatst. Het innovatiecluster met composieten in de bouw. Versterking van ... Lees meer »

  Op 19 november 2014 hebben acht partijen hun handtekening onder de intentieverklaring Compobouw Almere geplaatst. Het innovatiecluster met composieten in de bouw. Versterking van de economie en werkgelegenheid zijn het uitgangspunt voor de intentieverklaring Compobouw Almere.
  Tijdens de eerste dag van het tweedaagse jaarcongres CompoWorld plaatsten acht partijen de handtekening onder de intentieverklaring Compobouw. Het innovatiecluster Compobouw is een private, publieke samenwerking bestaande uit Royal HaskoningDHV, Vereniging Bouwend Nederland afdeling Flevoland, Reimert Bouw en Infrastructuur, Architectenbureau Atelier Dutch, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv, gemeente Almere, provincie Flevoland en de stichting CompoWorld. Zij vormen gezamenlijk het kernteam. Het kernteam heeft het afgelopen jaar onder leiding van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland intensief de kansen verkend. Conclusie is dat het gebruik en de ontwikkeling van composieten in de bouw kan leiden tot innovaties. En het versterkt het concurrentievermogen van de bouwsector in Nederland, met Almere als centrum, vanwege de grootste bouwopgave in Nederland
  “De activiteiten met de ontwikkeling van dit innovatiecluster met composieten in Almere zal moeten leiden tot een duurzame economische versterking met uiteindelijk de bevordering van de werkgelegenheid in de stad”, aldus wethouder Huis uit Almere en gedeputeerde Appelman uit Flevoland. De ontwikkeling van dit composietencluster als innovatiesysteem voor de bouwsector is niet alleen van regionaal, maar ook van nationaal en mogelijk van internationaal belang. De ondertekening is hét startsein om de volgende stap te zetten; de uitwerking van een masterplan in 2015 voor innovatie, onderwijs en Business Development, met composieten in de bouw.
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Klarenbeek, projectleider Innovatie & Ontwikkeling High Tech Systemen & Materialen van OMFL, telefoon: 06-12295996, e-mail: klarenbeek@omfl.nl

 • Stichting Compoworld - Brug Wellerwaard

  Composietbrug Wellerwaard geopend

  De eerste composietbrug is donderdagmiddag in recreatie- en natuurgebied de Wellerwaard bij Emmeloord geplaatst. Het gaat om een brug tussen de noordelijke en zuidelijke plas in ... Lees meer »

  De eerste composietbrug is donderdagmiddag in recreatie- en natuurgebied de Wellerwaard bij Emmeloord geplaatst. Het gaat om een brug tussen de noordelijke en zuidelijke plas in het gebied. Later volgt ook nog een fiets- en voetgangersbrug richting De Burchttocht. 

  De bruggen zijn vervaardigd door Schaap Composites in Lelystad. De aanleg van het gebied nadert voltooiing. De Wellerwaard is de laatste schakel in de verbinding tussen Emmeloord en het Kuinderbos. Een locatie waar je kan wandelen, fietsen, paardrijden en golfen. Al sinds 2000 zijn partijen bezig met de inrichting van het gebied. In mei volgend jaar wordt het recreatiegebied geopend. 

  Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt mee aan de inrichting van Wellerwaard. Ook vanuit Europa heeft de gemeente een bijdrage ontvangen.

  Klik hier voor het filmpje

  Bron Omroep Flevoland

   

 • Stichting Compoworld - 80-banen-door-compoworld

  Ruim 80 banen in Flevoland door Compoworld

  Door Omroep Flevoland: De Flevolandse Stichting Compoworld heeft sinds de oprichting in 2012 ruim tachtig arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dat maakte voorzitter Fred Abbink van de ... Lees meer »

  Door Omroep Flevoland:(film)

  De Flevolandse Stichting Compoworld heeft sinds de oprichting in 2012 ruim tachtig arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dat maakte voorzitter Fred Abbink van de stichting gisteren bekend op een congres. Hij verwacht dat er de komende tijd nog 50 banen bijkomen.

  Compoworld is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en opleidingen die zich bezighouden met de composietindustrie in Flevoland. Composiet is een zeer licht materiaal dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de scheepsbouw en de luchtvaart.

  Sinds 2012 is er door bedrijven en overheid ruim zes miljoen euro geïnvesteerd in de stichting. Dat geld komt onder meer uit het compensatiefonds Zuiderzeegelden. Na het afblazen van de Zuiderzeelijn in 2007 heeft het rijk de Noordoostpolder en Urk 50 miljoen euro toegezegd als compensatie. Dit om de economie een impuls te geven.

  Film afspelen

 • Stichting Compoworld - Incubator

  Inloopavond Incubator

  Op woensdag 15 oktober is er een informatieve inloopavond voor innovatieve, startende ondernemers die werken met composiet. Lees meer »

  Op woensdag 15 oktober is er een informatieve inloopavond voor innovatieve, startende ondernemers die werken met composiet.

  Bent u in loondienst en heeft u ondernemersplannen, of bent u als zelfstandige professional actief met composieten? Dan is deze inloopavond voor u. Ook bestaande bedrijven met ambitie om te innoveren met composieten zijn van harte uitgenodigd.

  U hoeft nog niet actief te zijn in de provincie Flevoland, maar is uiteindelijk wel de bedoeling.

  Klik hier voor meer informatie en het programma 

 • Stichting Compoworld - Logo Provincie Overijssel

  De Provincie Overijssel op werkbezoek

  Dinsdag 02 september mocht CompoWorld ruim vijftig ambtenaren ontvangen van de Provincie Overijssel. De afdelingen Economische zaken en Cultuur werden ontvangen in het Geomatics ... Lees meer »

  Dinsdag 02 september mocht CompoWorld ruim vijftig ambtenaren ontvangen van de provincie Overijssel. De afdelingen Economische zaken en Cultuur werden ontvangen in het Geomatics Business park. Ton van der Meulen –voormalig medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium en thans excursieleider van Natuurmonumenten- nam de zaal mee met een boeiend verhaal over het ontstaan van het laboratorium in Marknesse. Jasper Klarenbeek van CompoWorld maakte een brug naar het heden en de toekomst met composieten in de wereld van Hightech highend. Saillant dat juist over dit onderwerp, halverwege het verhaal, de techniek het liet afweten. Met mooie voorbeelden van gerealiseerde projecten werd de zaal meegenomen met de ontwikkelingen en de mogelijkheden voor Flevoland als jongste provincie van Nederland. Het werkbezoek werd geëindigd met voorbeelden van interregionale samenwerking.

   

   

   

 • Stichting Compoworld - Minimono in Top 100

  Incubator CompoWorld in MKB top100

  Het prille bedrijf The Minimono Company behoort tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland. Sinds begin dit jaar wordt Minimono ondersteund door de incubator van ... Lees meer »

  Het prille bedrijf The Minimono Company behoort tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland. Sinds begin dit jaar wordt Minimono ondersteund door de incubator van CompoWorld in Emmeloord. De Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media presenteerden afgelopen maand voor de negende keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd.

  The Minimono Company heeft een succesvolle innovatie doorgevoerd op het gebied van de toepassing van composiet, bamboe en aluminium in verplaatsbare design stadskiosken. Met de realisatie van deze vernieuwing verwacht de ondernemer een nieuw marktsegment aan te boren. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. Zij jagen de economie aan met vernieuwingen.

   

 • Stichting Compoworld - Minister Kamp Marknesse

  Minister Henk Kamp op bezoek

  Op 12 mei 2014 heeft Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een bezoek gebracht aan de NLR vestiging in Marknesse om te zien wat het onderzoek van het NLR voor het Nederlandse ... Lees meer »

  Op 12 mei 2014 heeft Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een bezoek gebracht aan de NLR vestiging in Marknesse om te zien wat het onderzoek van het NLR voor het Nederlandse bedrijfsleven betekent. Bij het bezoek waren ook gedeputeerde Jan-Nico Appelman van Flevoland en burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder aanwezig.


  Na de presentatie door NLR-directeur Michel Peters zijn vragen van de minister beantwoord en is een rondgang langs een aantal faciliteiten gemaakt, waaronder een 3D metaalprinter waarmee complexe vliegtuigonderdelen kunnen worden gemaakt. Daarna bezocht Kamp de testhal, waar full-scale vliegtuigonderdelen worden getest bij -55 °C en onderzoek is gedaan naar verlenging van de levensduur van de F-16’s van Defensie.


  Ook bezocht de minister de Fibre Placement Machine, waarmee complexe composietconstructies kunnen worden gemaakt. CompoWorld, waaronder het bedrijf VABO, lichtte de minister in over de ontwikkelingen op composietgebied en de samenwerking tussen het NLR Composieten Technologie Centrum en het bedrijfsleven, alsook over de incubators waar de bedrijven Airborne en Fokker Landing Gear in deel gaan nemen. Door de voorzitter van CompoWorld werd het werk, de doelstellingen en werkwijze van CompoWorld  toegelicht. Ook werd er gesproken over wat er inmiddels al bereikt is en wat CompoWorld na de beeindiging in 2015 als vervolg ziet. Arnold Vaandrager, directeur van VABO gaf nog een toelichting op hoe CompoWorld hem had geholpen bij de ontwikkeling van technologie voor een belangrijk nieuw product.


  Aansluitend is een bezoek gebracht aan de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), waar de minister een blik kon werpen op de tunnel-ventilator met een diameter van 12 meter.


  Tenslotte maakte de minister kennis met een aantal MKB-ondernemers van het Geomatica Business Park (GBP) en hun activiteiten. Het GBP is ontstaan als NLR initiatief. De minister heeft het bezoek als heel positief ervaren en was enthousiast over NLR’s participaties in het GBP en CompoWorld. Binnen de lucht- en ruimtevaart ziet Kamp het NLR als centrum van netwerken, bestaande uit kennisorganisaties, industrie en overheid, zowel nationaal als internationaal.

   

 

CompoWorld JAARCONGRES:

Composites Smart Solutions

25 + 26 november 2015

Direct aanmelden Lees verder

[x] Bericht sluiten