Partners

Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.pngStichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1
 • Stichting Compoworld - corellian--persbericht

  TU/e studenten maken auto’s zuiniger

  Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in zee met TU/e student-ondernemers. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben iets uitgevonden dat auto’s een ... Lees meer »

  Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in zee met TU/e student-ondernemers.

  Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben iets uitgevonden dat auto’s een stuk zuiniger maakt. 14,7% zuiniger in het geval van personenauto’s en 10% in het geval van bestelauto’s, en 14,7% minder brandstofverbruik betekent ook 14,7% minder CO2 uitstoot.

  Het gaat om een aerodynamische aanpassing aan de onderkant van auto’s. De aanpassing is gebaseerd op een combinatie van Formule 1- en luchtvaarttechnologie, en wordt ‘after market’ gemonteerd. “Na montage zie je er niets van” zegt Sander Kemna “en je merkt er ook niets van, behalve dan het lagere brandstofverbruik” vult Mark Tullemans hem aan.

  Sander Kemna en Mark Tullemans hebben tijdens hun studie mechanical engineering aan de TU/e een onderneming opgezet: Corellian. Met Corellian hebben ze al verschillende innovatie prijzen gewonnen, waaronder meerdere Climate-KIC Grants en een top 3 notering bij de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs.

  “Vrijwel iedereen die iets heeft met innovatie en met duurzaamheid reageert positief op onze vinding, en dat geldt ook voor degenen die op de kosten letten, zoals fleetowners en leasemaatschappijen.” weet Sander.

  Nu de vinding gedurende allerlei praktijktests zijn werking heeft bewezen breekt voor de student-ondernemers een volgende fase aan: De opstap richting massaproductie.

  Om de vinding tot een marktrijp product te kunnen maken heeft Corellian samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) een projectplan ingediend bij Compoworld. Een Nederlands stimuleringsfonds dat de toepassing van composieten, waaronder carbon fiber, stimuleert. Deze week ontving de Corellian / NLR combinatie de goedkeuring op hun plan.

  Met de financiële steun van Compoworld gaat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium nu voor Corellian een scala aan tests en technische onderzoeken uitvoeren, waarbij ook ‘product responsibility’ op de onderzoeks-agenda staat: Corellian wil de van hoogwaardig carbon fiber gemaakte producten aan het einde van hun levenscyclus terugnemen, deze afbreken tot grondstoffen en van die grondstoffen weer nieuwe producten maken.

  In hun ondernemerschap worden de student-ondernemers bijgestaan door Wow!, een ondernemers-coöperatie die ‘social enterprise’ ondersteunt. Wow! medewerker Toine Nagel zegt: “De financiële ondersteuning van Compoworld en het werk van NLR helpen Corellian verder, ook richting de TüV certificering. Het TüV keurmerk is noodzakelijk om dit product op de Duitse markt te brengen, en dat gaat volgend jaar gebeuren. Op de Nederlandse markt is het product in de zomer van 2015 al leverbaar. Met dank aan AA Lease en aan MKB Lease heeft Corellian honderdduizenden testkilometers kunnen afleggen waardoor ze de werking én de kwaliteit van het product 100% kan garanderen.”

  Over productprijzen willen de heren nog niets kwijt: “Ga er maar vanuit dat het zich, afhankelijk van het jaarkilometrage binnen anderhalf a twee jaar terugverdient. Maar: het is ook heel goed mogelijk dat leaserijders het straks als accessoire kunnen bestellen. In dat geval begin je als Corellian gebruiker al vanaf dag één te besparen.” zegt Nagel.

 • Stichting Compoworld - Jec award

  Flevolands consortium ontvangt belangrijke innovatieprijs in Parijs

  Met een composieten laadschep voor een shovel heeft CompoWorld als onderdeel van een consortium de JEC innovation Award 2015 gewonnen. De laadschep is vooral door de ... Lees meer »

  Met een composieten laadschep voor een shovel heeft CompoWorld als onderdeel van een consortium de JEC innovation Award 2015 gewonnen. De laadschep is vooral door de capaciteitsverhoging en gewichtsvermindering een succesvolle innovatie geworden. Een lichtgewicht laadschep voor loeizwaar werk. De JEC Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt op de JEC Europe Exhibition, de grootste vakbeurs rond composietmaterialen van Europa. In de categorie ‘Heavy Machinery’ heeft het consortium de prijs gewonnen met een hybride oplossing door toepassing van composieten. Het consortium bestaat uit CompoWorld, NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken NV en Gurit. Door de verschillende disciplines van de betrokken partijen samen te voegen, is dit project geslaagd.

  De toepassing van composieten is vooral voorbehouden aan high-tech-branches als de luchtvaartindustrie, reden waarom het NLR op dit vlak een uitgebreide expertise heeft opgebouwd. Nu de productietechnologieën en de grondstoffen beter bekend zijn, komen andere toepassingen beschikbaar. Kuiken NV, VABO en het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO) het NLR hebben bij CompoWorld een innovatieproject ingediend om een stalen laadschep te vervangen door een exemplaar met composiet. Na het verstrekken van de CompoWorld innovatievoucher is het project in 2013 gestart. CompoWorld is een non-profit stichting en is een publiek private samenwerkingsverband dat mede mogelijk is gemaakt met de Zuiderzeelijn gelden.

  Het NLR heeft een pakket van eisen opgesteld waaraan composieten moesten voldoen om een vergelijkbare laadschep van composiet te produceren. Daarbij kwamen materiaalkarakteristieken aan bod (zoals bestendigheid tegen slijtage en elasticiteit) en economische overwegingen wat betreft productiekosten. Testen met de nieuwe laadschep toonden aan dat shovels grotere volumes van grond en zand konden verzetten, dan die uitgerust met de conventionele stalen bak. Gebruikers van deze laadschep kunnen dus met minder shovels toe om eenzelfde hoeveel werk te verrichten dan wanneer ze met stalen laadbakken waren uitgerust. De aanzienlijke gewichtsbesparing (tot 35 procent van het netto gewicht van de schep) zorgt ook voor brandstofbesparing. Later in dit jaar zal de productie van de hybride laadschep bij VABO Composites opgestart worden. Dit leidt tot een aanzienlijke bijdrage aan duurzame werkgelegenheid wat één van de hoofdoelen is van CompoWorld.

  Award
  De prijsuitreiking vond plaats op dinsdag 10 maart 2015 in Parijs tijdens de JEC Europe Exhibition, een grote internationale beurs op het gebied van composieten. De laadschep is nog tot donderdag 12 maart te bewonderen in de Showcase Area, hal 7.2 stand C78. 

  Parijs, 10 MAART 2015

 • Stichting Compoworld - roc-friese-poort-aan-de-slag-met-composiet

  Primeur in de Noordoostpolder; studenten aan de slag met composiet!

  Een groep van zestien techniekstudenten van het ROC Friese Poort is gestart met de mbo-module Composietverwerker 1. De studenten doen binnen het bedrijfsleven praktische ervaring ... Lees meer »

  Een groep van zestien techniekstudenten van het ROC Friese Poort is gestart met de mbo-module Composietverwerker 1. De studenten doen binnen het bedrijfsleven praktische ervaring op met het werken met composieten. Deze opleiding wordt gegeven door het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO BV) in de Compoworld Incubator aan de Randweg 22 in Emmeloord. Daarnaast leidt het Instituut voor Composiet Ontwikkeling techniekdocenten van ROC Friese Poort op. De module bestaat uit theorie- en praktijklessen. Deze mbo-module wordt het komende jaar landelijk uitgerold.


  Het realiseren van voldoende en goed opgeleid personeel op mbo en hbo niveau is essentieel om aan de toenemende groei van arbeidskrachten in het bedrijfsleven te kunnen voorzien. Alleen door het bieden van voldoende geschoolde arbeid zullen bedrijven zich aangetrokken voelen voor vestiging in de Noordoostpolder of Flevoland. Voor het mbo is er nu een onderwijs module beschikbaar vanuit de opleiding techniek van ROC Friese Poort.

  Composiet is de verzamelnaam voor vezel versterkte kunststoffen. Deze kunststoffen zijn samengesteld uit meerdere componenten, namelijk een combinatie van vezels en kunsthars. Het toepassen van composiet materialen geeft bijna onbegrensde mogelijkheden met betrekking tot het vormen van het materiaal. Het gebruik van composietmaterialen zorgt voor gewichtsreductie en toename van levensduur, terwijl de sterkte tenminste vergelijkbaar is met die van metaal en andere materialen. De maatschappij vraagt naar duurzame lichtgewicht constructies. Vezel versterkte kunststoffen geven hier vaak het antwoord op. Composiet materiaal wordt al jaren toegepast in moderne vliegtuigen en maar vindt zijn weg nu ook in andere toepassingen. Er is in het bedrijfsleven een dringende behoefte aan gekwalificeerde techniekstudenten die de basiskennis beheersen van dit materiaal. Deze onderwijsmodule maakt onderdeel uit van het masterplan CompoWorld. Het programma is het eerste publiek private samenwerkingsverband dat mede mogelijk is gemaakt van de Zuiderzeelijn gelden. Na de vliegende start medio 2012 heeft de stichting CompoWorld tot dusver al tachtig nieuwe arbeidsplaatsen opgeleverd.

 • Stichting Compoworld - laadschep-1

  Consortium met CompoWorld winnen internationale composietprijs de JEC Innovation Award 2015

  Met de hybride composiet oplossing in de categorie ‘’Heavy Machinery’’ heeft het consortium NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken, Gurit en CompoWorld de JEC Innovation Award ... Lees meer »

  Met de hybride composiet oplossing in de categorie ‘’Heavy Machinery’’ heeft het consortium NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken, Gurit en CompoWorld de JEC Innovation Award 2015 gewonnen met de ontwikkeling van een lichtgewicht laadschep voor een wiellader.

  In deze samenwerking is ervoor gekozen om verschillende disciplines bij elkaar te voegen en daardoor is dit resultaat geboekt! De lichtgewicht laadschep is vooral door de capaciteitsverhoging vanwege gewichtsvermindering een succesvolle innovatie.

  Het NLR heeft in opdracht van ICO innovaties samen met VABO Composites het vooronderzoek en de engineering gedaan. Hierbij is gebruik gemaakt van de test en productie faciliteiten van het NLR en VABO Composites. Kuiken heeft haar kennis ingebracht aangaande de markt en de gebruikers. Gurit heeft de composiet materialen voor de hybride laadschep geleverd. NLR en VABO Composites hebben de prototypes geproduceerd en zijn samen met Kuiken bezig de laadscheppen in de praktijk te testen. Later in dit jaar zal ook de productie van de hybride laadschep bij VABO Composites opgestart worden.

  Tijdens de JEC Europe 2015 beurs in Parijs, zal op 10 maart van 16:00 tot 18:00 uur de uitreiking van de prijs plaats vinden. De laadschep zal tevens te bewonderen zijn in de "Innovation Corner" van deze beurs.

   

 • Stichting Compoworld - Innovatieprojecten

  Innovatiebudget nadert het punt van uitputting

  17 dec.2014 - Het masterplan CompoWorld heeft drie programmalijnen; innovatie – onderwijs – business development. Na de vliegende start in juli 2012 zijn er 13 ... Lees meer »

  Innovatiebudget nadert het punt van uitputting

  17 dec.2014 - Het masterplan CompoWorld heeft drie programmalijnen; innovatie – onderwijs – business development. Na de vliegende start in juli 2012 zijn er 13 innovatieprojecten gestart, waarvan er 2 inmiddels zijn afgerond. Het huidige masterplan CompoWorld eindigt eind 2015 en daarom willen we voor de programmalijn innovatie een goed en zo compleet mogelijk overzicht krijgen over nieuwe aanvragen voor de CompoWorld innovatieregelingen.


  Dit overzicht is nodig om 3 redenen:

  1. Het innovatiebudget dat beschikbaar is nadert het punt van uitputting. Het bestuur van CompoWorld wil binnen deze beperking de juiste prioriteiten en keuzes maken in het laatste jaar dat het huidige masterplan wordt uitgevoerd.
  2. Mocht het innovatiebudget worden uitgeput en zijn er meer goede voorstellen ingediend, dan zullen wij ons bij het ZZL programma, waaruit het masterplan CompoWorld deels wordt gefinancierd, hard maken om extra budget in 2015 beschikbaar te stellen.
  3. Stichting CompoWorld is bezig om ook een plan voor na 2015 op te stellen. Hoe meer vraag naar innovatie hoe meer mogelijkheden er zullen komen op verdere ondersteuning op regionaal niveau.

  Gezien bovenstaande overwegingen heeft de Stichting CompoWorld besloten om een deadline te stellen voor het indienen van nieuwe aanvragen. Deze deadline is 16 januari 2015. De binnengekomen voorstellen zullen dan op 29 januari 2015 tussen 10-14 uur door de onafhankelijke bestuursleden beoordeeld en gerangschikt worden volgens de huidige criteria. Een belangrijk aanvullend criterium zal zijn dat het project voor 1 januari 2016 moet zijn afgerond. Afhankelijk van beschikbaar budget zullen dan de laatste projecten binnen Masterplan CompoWorld worden toegekend. De overige projectvoorstellen worden gebruikt om de punten 2 en 3 hierboven te onderbouwen.

  Als u een voorstel in gaat dienen, reserveer dan vast 29 januari 2015 van 10-14 uur (locatie Geomatica Business Park in Marknesse) om een toelichting te geven op uw voorstel. Deze toelichting duurt maximaal 30 minuten.

  Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Bouke Veldman, programma manager Masterplan CompoWorld (bouke@compoworld.nl).

 • Stichting Compoworld - Robert Lenfrink

  3e Jaarcongres groot succes

  Het 3e jaarcongres CompoWorld was net als voorgaande edities een groot succes. Bezoekers en deelnemers konden ook dit jaar weer de diverse sprekers enthousiast horen vertellen ... Lees meer »

  Het 3e jaarcongres CompoWorld was net als voorgaande edities een groot succes. Bezoekers en deelnemers konden ook dit jaar weer de diverse sprekers enthousiast horen vertellen over hun business en het gebruik van composieten hierin. Allen zien voor composiet een grote toekomst en willen enthousiasme kweken bij studenten om toch vooral de techniek in te gaan en zich te specialiseren in composiet. Opvallend is de openheid waarmee over producten en composiet wordt gepraat. Kennis delen staat bovenaan het lijstje van de ondernemers. Veel contacten worden er gelegd en afspraken gemaakt, niet alleen tijdens het matchmaking programma van de Kamer van Koophandel, maar ook op de beursvloer. Bezoekers zijn geïnteresseerd en dat is één van de belangrijkste componenten om een congres te laten slagen. De grote showroom van de internationaal bekende firma Kuiken NV langs de A6 in Emmeloord was ook dit jaar weer omgetoverd tot een sfeervol composieten beurscomplex met congreszaal. Lees meer (incl presentaties en foto's)

 • Stichting Compoworld - groepsfoto-ondertekening-compobouw-19112014

  Compobouw: Innovatiecluster met composieten in de bouw

  Op 19 november 2014 hebben acht partijen hun handtekening onder de intentieverklaring Compobouw Almere geplaatst. Het innovatiecluster met composieten in de bouw. Versterking van ... Lees meer »

  Op 19 november 2014 hebben acht partijen hun handtekening onder de intentieverklaring Compobouw Almere geplaatst. Het innovatiecluster met composieten in de bouw. Versterking van de economie en werkgelegenheid zijn het uitgangspunt voor de intentieverklaring Compobouw Almere.
  Tijdens de eerste dag van het tweedaagse jaarcongres CompoWorld plaatsten acht partijen de handtekening onder de intentieverklaring Compobouw. Het innovatiecluster Compobouw is een private, publieke samenwerking bestaande uit Royal HaskoningDHV, Vereniging Bouwend Nederland afdeling Flevoland, Reimert Bouw en Infrastructuur, Architectenbureau Atelier Dutch, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv, gemeente Almere, provincie Flevoland en de stichting CompoWorld. Zij vormen gezamenlijk het kernteam. Het kernteam heeft het afgelopen jaar onder leiding van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland intensief de kansen verkend. Conclusie is dat het gebruik en de ontwikkeling van composieten in de bouw kan leiden tot innovaties. En het versterkt het concurrentievermogen van de bouwsector in Nederland, met Almere als centrum, vanwege de grootste bouwopgave in Nederland
  “De activiteiten met de ontwikkeling van dit innovatiecluster met composieten in Almere zal moeten leiden tot een duurzame economische versterking met uiteindelijk de bevordering van de werkgelegenheid in de stad”, aldus wethouder Huis uit Almere en gedeputeerde Appelman uit Flevoland. De ontwikkeling van dit composietencluster als innovatiesysteem voor de bouwsector is niet alleen van regionaal, maar ook van nationaal en mogelijk van internationaal belang. De ondertekening is hét startsein om de volgende stap te zetten; de uitwerking van een masterplan in 2015 voor innovatie, onderwijs en Business Development, met composieten in de bouw.
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Klarenbeek, projectleider Innovatie & Ontwikkeling High Tech Systemen & Materialen van OMFL, telefoon: 06-12295996, e-mail: klarenbeek@omfl.nl

 • Stichting Compoworld - Brug Wellerwaard

  Composietbrug Wellerwaard geopend

  De eerste composietbrug is donderdagmiddag in recreatie- en natuurgebied de Wellerwaard bij Emmeloord geplaatst. Het gaat om een brug tussen de noordelijke en zuidelijke plas in ... Lees meer »

  De eerste composietbrug is donderdagmiddag in recreatie- en natuurgebied de Wellerwaard bij Emmeloord geplaatst. Het gaat om een brug tussen de noordelijke en zuidelijke plas in het gebied. Later volgt ook nog een fiets- en voetgangersbrug richting De Burchttocht. 

  De bruggen zijn vervaardigd door Schaap Composites in Lelystad. De aanleg van het gebied nadert voltooiing. De Wellerwaard is de laatste schakel in de verbinding tussen Emmeloord en het Kuinderbos. Een locatie waar je kan wandelen, fietsen, paardrijden en golfen. Al sinds 2000 zijn partijen bezig met de inrichting van het gebied. In mei volgend jaar wordt het recreatiegebied geopend. 

  Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt mee aan de inrichting van Wellerwaard. Ook vanuit Europa heeft de gemeente een bijdrage ontvangen.

  Klik hier voor het filmpje

  Bron Omroep Flevoland

   

 • Stichting Compoworld - 80-banen-door-compoworld

  Ruim 80 banen in Flevoland door Compoworld

  Door Omroep Flevoland: De Flevolandse Stichting Compoworld heeft sinds de oprichting in 2012 ruim tachtig arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dat maakte voorzitter Fred Abbink van de ... Lees meer »

  Door Omroep Flevoland:(film)

  De Flevolandse Stichting Compoworld heeft sinds de oprichting in 2012 ruim tachtig arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dat maakte voorzitter Fred Abbink van de stichting gisteren bekend op een congres. Hij verwacht dat er de komende tijd nog 50 banen bijkomen.

  Compoworld is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en opleidingen die zich bezighouden met de composietindustrie in Flevoland. Composiet is een zeer licht materiaal dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de scheepsbouw en de luchtvaart.

  Sinds 2012 is er door bedrijven en overheid ruim zes miljoen euro geïnvesteerd in de stichting. Dat geld komt onder meer uit het compensatiefonds Zuiderzeegelden. Na het afblazen van de Zuiderzeelijn in 2007 heeft het rijk de Noordoostpolder en Urk 50 miljoen euro toegezegd als compensatie. Dit om de economie een impuls te geven.

  Film afspelen

 • Stichting Compoworld - Incubator

  Inloopavond Incubator

  Op woensdag 15 oktober is er een informatieve inloopavond voor innovatieve, startende ondernemers die werken met composiet. Lees meer »

  Op woensdag 15 oktober is er een informatieve inloopavond voor innovatieve, startende ondernemers die werken met composiet.

  Bent u in loondienst en heeft u ondernemersplannen, of bent u als zelfstandige professional actief met composieten? Dan is deze inloopavond voor u. Ook bestaande bedrijven met ambitie om te innoveren met composieten zijn van harte uitgenodigd.

  U hoeft nog niet actief te zijn in de provincie Flevoland, maar is uiteindelijk wel de bedoeling.

  Klik hier voor meer informatie en het programma 

 

CompoWorld JAARCONGRES:

Composites Smart Solutions

25 + 26 november 2015

Direct aanmelden Lees verder

[x] Bericht sluiten