Partners

Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.pngStichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1

Masterclasses Composieten

Windesheim Flevoland start in samenwerking met CompoWorld met een reeks masterclasses over composieten. De masterclasses Composieten gaan in op het materiaal, de productiemethoden en de vele vormgevingsmogelijkheden van composieten in de productie. Ze zijn vooral bedoeld voor professionals uit het midden-en kleinbedrijf en docenten in het hbo en mbo. De masterclasses gaan in februari 2014 van start op dinsdag- en donderdagavonden.

Composieten

Composieten zijn lichtgewicht vezelversterkte kunststoffen die meer en meer gebruikt worden als alternatief of aanvulling op metaal. De composietenbranche groeit. De aandacht voor producten waarin deze vezelversterkte kunststoffen worden verwerkt, neemt toe. De provincie Flevoland ziet veel kansen voor composieten en investeert daarom in het onderzoeken van de mogelijkheden van deze kunststof en de ontwikkeling ervan. Windesheim Flevoland biedt nu vijf masterclasses over composieten, speciaal voor professionals uit het midden- en kleinbedrijf en het middelbaar beroepsonderwijs.

Masterclass 1: Lightness – Introductie in composietconstructies

Prof. ir. Adriaan Beukers geeft u een inleiding in de wereld van de composieten. Welke ontwikkeling heeft de kunststof doorgemaakt? Wat zijn de materiaaleigenschappen? En hoe verwerk je composieten? De basisprincipes van composieten worden in deze masterclass besproken.

Masterclass 2: Composieten: Interactie tussen vorm, productieproces en materialen

Deze masterclass gaat in op de toepassingen van composieten. Wanneer gebruik je welke constructie? Met welk materiaal versterk je het composiet? Dr. ir. Otto Bergsma legt in deze lezing de link tussen vormgeving, fabricage en materiaal.

Masterclass 3: Duurzame composieten

Ir. Ben Drogt introduceert de technologie en de productieprocessen van composieten. Welke rol spelen biologische vezels? Hoe ziet de levenscyclus van composieten eruit en kunnen ze gerecycled worden? De duurzaamheid van composieten en andere milieu-aspecten komen in deze masterclass aan bod.

Masterclass 4: De mechanica van composietmaterialen

Dr. ir. Sotiris Koussios leert u hoe u berekeningen maakt met composieten. Omdat ze niet vormvast zijn, is het vaak lastig om de stijfheid, vervormingen en sterkte van de verschillende elementen te berekenen. In deze masterclass gaat u aan de slag met voorbeeldberekeningen, zodat u voortaan zelf berekeningen kunt maken.

Masterclass 5: Composites Design – the devil is in the details

Waarmee moet u rekening houden bij het process van ontwerp tot product? Dr. Ir. Christos Kassapoglou laat u aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden zien hoe organisaties de verschillende processen inrichten. Er moet bijvoorbeeld een team worden gevormd dat het proces begeleid en producten moeten in verschillende stadia getest worden. En wat te doen bij fouten?