Partners

Stichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.pngStichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten Cate
 • Uw innovatieproject indienen kan nog tot 05 augustus!

  Er zijn al diverse innovatieprojecten binnen gekomen bij CompoWorld voor de Call for Proposall 2017, maar de call staat open tot 05 augustus 2017. U kunt uw projectvoorstel voor ... Lees meer »

  Er zijn al diverse innovatieprojecten binnen gekomen bij CompoWorld voor de Call for Proposall 2017, maar de call staat open tot  05 augustus 2017.  U kunt uw projectvoorstel voor de ze datum aan Bouke Veldman, de programmamanager CompoWorld bouke@compoworld.nl per email aanleveren.  
   
  De CompoWorld projectvoorstellen hebben (onder andere) betrekking op de volgende gebieden:
   
  - Composiet materiaalontwikkeling
  - Transitie van metaal naar composiet
  - Productiemethoden voor composiet toepassingen
  - Ontwerpmethodieken voor composiet toepassingen
  - Duurzaamheid met betrekking tot productie en gebruik van composieten
  - Lichtgewicht constructies in composiet of hybride (composiet i.c.m. een ander materiaal)
   
  Op maandagmiddag 21 augustus te Marknesse gaan de onafhankelijke commissieleden de projectvoorstellen beoordelen. U heeft dan de mogelijkheid uw project mondeling toe te lichten. De beoordeling vindt plaats op basis van puntentelling en beschikking van budget. U kunt de volledige regeling met voorwaarden downloaden compoworld/innovatie)of deze opvragen bij Jasper Klarenbeek - business developer CompoWorld jasper@compoworld.nl 06-12295996
   
  We zien uw projectvoorstellen met veel belangstelling tegemoet!

 • Van composietvlok tot damwand

  Deze korte film (2 min) geeft het het verkleinen van composiet tot vlokken, verwerken tot damwandplanken in Lelystad en intrillen bij de Beatrixsluis in Almere mooi weer. Lees meer »

  Deze korte film (2 min) geeft het het verkleinen van composiet tot vlokken, verwerken tot damwandplanken in Lelystad en intrillen bij de Beatrixsluis in Almere mooi weer. 

  Film

   

 • Call for proposalls 2017

  Oproep aan bedrijven tot aanmelding projectvoorstellen Stichting CompoWorld is een initiatief vanuit Flevoland om de ontwikkeling van composietproducten, -toepassingen, en ... Lees meer »

  Oproep aan bedrijven tot aanmelding projectvoorstellen
   
  Marknesse, 27 juni 2017
   
  Stichting CompoWorld is een initiatief vanuit Flevoland om de ontwikkeling van composietproducten, -toepassingen, en -productie te bevorderen. Dit om de hoogwaardige bedrijvigheid en werkgelegenheid in Flevoland te laten groeien.
  Vanaf de start 2012 zijn er 17 innovatieprojecten uitgevoerd met ruim 200 nieuwe arbeidsplaatsen als resultaat! Voor 2017 is er nieuw budget beschikbaar vanuit de provincie Flevoland en kennisinstellingen om bedrijven te laten innoveren op het gebied van composieten, op basis van cofinanciering. De projecten beogen bestaande en nieuwe kennis in te zetten voor innovaties van bedrijven en zijn beschreven in de regeling voorwaarden.
   
  Bij deze nodigt de stichting CompoWorld bedrijven en kennisinstellingen (NLR, Hogeschool Windesheim) uit om projectvoorstellen te ontwikkelen en deze uiterlijk 05 augustus 2017 in te dienen. De projectvoorstellen hebben (onder andere) betrekking op de volgende gebieden:
  - Composiet materiaalontwikkeling
  - Transitie van metaal naar composiet
  - Productiemethoden voor composiet toepassingen
  - Ontwerpmethodieken voor composiet toepassingen
  - Duurzaamheid met betrekking tot productie en gebruik van composieten
   
  De projectvoorstellen worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie, ingesteld door het bestuur van de Stichting CompoWorld. Belangrijke criteria voor goedkeuring zijn het creëren van mogelijke werkgelegenheid in Flevoland, de kwaliteit van de innovatie en het voorstel zelf, en de rol van het bedrijf in het project. De projectvoorstellen kunnen tot uiterlijk 05 augustus 2017 per email aan Bouke Veldman, de programmamanager CompoWorld gestuurd worden bouke@compoworld.nl. De procedure is dat de onafhankelijke commissieleden de projectvoorstellen zullen beoordelen in week 33 (exacte datum volgt) U heeft dan de mogelijkheid uw project mondeling toe te lichten. De beoordeling vindt plaats op basis van puntentelling en beschikking van budget.
   
  Meer info contact Jasper Klarenbeek - business developer CompoWorld jasper@compoworld.nl 06-12295996.

   

 • Van de sloot in de wal: plezierboten worden oeverbeschoeiing

  Maandag 12 juni zijn bij de Beatrixsluis in Almere de eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing van oude plezierboten gerealiseerd. In Flevoland is een bijzondere samenwerking ... Lees meer »

  Maandag 12 juni zijn bij de Beatrixsluis in Almere de eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing van oude plezierboten gerealiseerd. In Flevoland is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap Zuiderzeeland, hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur en CompoWorld. Samen maken zij van oude polyester boten damwanden voor oeverbeschoeiing.

  Van afval naar waardevolle grondstof
  Doorgaans zijn damwanden voor oeverbeschoeiing gemaakt van tropisch hardhout. Door oude of afgedankte polyester boten voor oeverbeschoeiing te gebruiken wordt afval een waardevolle en bruikbare grondstof: een mooi voorbeeld van circulaire economie. En vanwege het gebruik van polyester (thermoharde composieten) voor oeverbeschoeiing hoeven geen bomen gekapt te worden. Bovendien gaat deze duurzame oeverbeschoeiing naar verwachting veel langer mee dan houten oeverbeschoeiing. Goed voor het milieu dus.

  Miljoenen kilo’s afgedankte boten
  Al decennialang belanden miljoenen kilo’s afgedankte polyester zeilboten of motorboten op de sloop, omdat het materiaal zo hard is, dat het niet te recyclen is. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim zochten én vonden echter een oplossing om het materiaal te hergebruiken als nieuwe, sterke damwanden voor oeverbeschoeiing.

  CompoWorld stimuleert het gebruik van composieten waaronder polyester en heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het realiseren van deze eerste meters door het samenbrengen van de verschillende partijen. Waterschap Zuiderzeeland wil de milieubelasting van het waterschap verminderen en een actieve bijdrage leveren aan duurzame ontwikkelingen door samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven. Deze duurzame en innovatieve oeverbeschoeiing past bij die ambities en daarom is het waterschap trots om eigenaar te zijn van deze eerste duurzame meters aan oeverbeschoeiing. Reimert Bouw en Infrastructuur is mede-initiatiefnemer vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om uitputting van natuurlijke bronnen als hardhout te voorkomen en bij te dragen aan de vermindering van het CO2-absorptievermogen.

 • Eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing

  U bent van harte uitgenodigd om samen met ons op 12 juni a.s. na de ceremonie het glas te heffen op de eerste meters duurzame oeverbeschoeiing gemaakt van afgedankte polyester ... Lees meer »

  U bent van harte uitgenodigd om samen met ons op 12 juni a.s. na de ceremonie het glas te heffen op de eerste meters duurzame oeverbeschoeiing gemaakt van afgedankte polyester plezierboten. Een bijzondere Flevolandse samenwerking!


  Hogeschool Windesheim heeft als kennispartner veel werk verzet om te komen tot een werkbaar product. Reimert Bouw en Infra is enthousiast en wil de productie graag voortzetten. Waterschap Zuiderzeeland is vanaf het begin betrokken bij de toepasbaarheid van het product en heeft een rol als zogenaamde launching customer (eerste afnemer). CompoWorld heeft de partners samengebracht om tot een mooi voorbeeld van circulaire economie te komen.
   
  Nu de eerste meters aan duurzame oeverbeschoeiing werkelijkheid worden organiseren we een moment van aandacht met een feestelijke ceremonie met o.a. heemraad Jan Nieuwenhuis, gedeputeerde provincie Flevoland Jan Nico Appelman en andere genodigden voor deze mijlpaal.
   
  Wanneer: maandag 12 juni 2017 Tijd: van 16.30 uur tot 19.00 uur
   
  Programma
  16.30 uur Ontvangst
  17.00 uur Welkomstwoord
  17.15 uur Toelichting 
  17.30 uur Ceremonie
  18.00 uur Borrel & infoshoppen
   
  Locatie: Beatrixsluis Almere (zie routebeschrijving hieronder)

  In verband met de catering vernemen we graag of we op uw komst mogen rekenen.
  We ontvangen graag een reactie uiterlijk maandag 5 juni via info@compoworld.nl.  

  Graag tot ziens in Almere!
   
  Met vriendelijke groet, namens het organiserend comité,
  Waterschap Zuiderzeeland Stichting CompoWorld Reimert Bouw en Infra Hogeschool Windesheim

   

  ROUTEBESCHRIJVING NAAR BEATRIXSLUIS IN ALMERE
   
  De locatie van de ceremonie is de Beatrixsluis in Almere. Om daar te komen kunt u het beste Kruidenweg 3, 1312 SR Almere gebruiken voor uw routeplanner/navigatie. U komt dan uit bij Bloemenhuis Molenhof en de parkeerplaats van een begraafplaats waar u gratis kunt parkeren. Vervolgens loopt u volgens onderstaand kaartje naar de Beatrixsluis.
   

 • Kandidaat kamerlid VVD op werkbezoek bij CompoWorld

  10 maart 2017 – Op verzoek van de VVD fractie gemeente Noordoostpolder heeft CompoWorld een kleine week voor de Tweede Kamer verkiezingen een delegatie van de VVD bij het NLR in ... Lees meer »

  10 maart 2017 – Op verzoek van de VVD fractie gemeente Noordoostpolder heeft CompoWorld een kleine week voor de Tweede Kamer verkiezingen een delegatie van de VVD bij het NLR in  Marknesse ontvangen. VVD kandidaat Kamerlid mevrouw Bente Becker en VVD fractieleden van de gemeente Noordoostpolder kregen een presentatie van Jasper Klarenbeek over de stichting CompoWorld. Met name werd aandacht besteed aan  de resultaten van de laatste 5 jaar op het gebied van innovatie, onderwijs en business development in de composieten sector. De ongeveer 200 banen die mede door CompoWorld in de regio Flevoland zijn gerealiseerd, zijn  het  bewijs dat de Private Publieke Samenwerking (PPS) in Flevoland een goede formule is. Rudy Veul van het NLR heeft de noodzaak van voortzetting en uitbreiding  van de regeling Topconsortium van Kennis en Innovatie (TKI) onder de aandacht gebracht. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door het Field Lab van het NLR.

 • Tour de Composites 2017 een groot succes!

  Op maandag 13 maart vetrokken in alle vroegte 40 composiet experts van bedrijven en onderwijsinstellingen met de bus voor de Tour de Composite 2017. Voor het 5e jaar op rij ... Lees meer »

  Op maandag 13 maart vetrokken in alle vroegte 40 composiet experts van bedrijven en onderwijsinstellingen met de bus voor de Tour de Composite 2017. Voor het 5e jaar op rij organiseert CompoWorld samen met de KvK, Enterprise Europe Network, CompositesNL en de NAG een bustour naar de JEC Europe in Parijs. Op de heenweg was er een bezoek  georganiseerd aan de Universiteit van Gent. Na een hartelijk welkom met diverse pitches van  Belgische universiteiten en bedrijven kregen we een uitgebreide rondleiding door het laboratorium van het Materials Research Center (MSC), onderdeel van de universiteit.
  De volgende dag stond geheel in het teken van het beursbezoek aan de JEC Europe. Hier kon iedere deelnemer van de Tour zijn of haar eigen weg kiezen. Met als welkome onderbreking een netwerklunch op de stand van Royal Ten Cate, mede mogelijk gemaakt door Holland High Tech. Na sluitingstijd van de JEC stapten de deelnemers na een dag beurs voldaan weer in de bus voor de terugreis naar Nederland.
  Wellicht is er volgend jaar  weer een Tour de Composite! Dank aan alle deelnemers van deze succesvolle Tour en speciale dank aan Dries Smit van de KvK die de reisleiding op zich hadgenomen!

  We hebben als organisatie vele positieve reacties mogen ontvangen van de deelnemers;
  Het gezegde 'de reis is misschien wel belangrijker dan de bestemming' gaat hier zeker op- Maaik Borst Hogeschool van Amsterdam
  De reis erheen was zeker zeer interessant, veel nieuwe en plezierige contacten- Roeland Coumans Ceracarbon
  Heel veel nieuwe contacten opgedaan, zowel in de bus als ook op de beurs- Peter Verschut CPE
  Twee dagen vol met meerwaarde voor alle partijen, contacten, ideeën en een stimulans om verder deze weg in de composieten in te slaan- Piet Goverse Projectleider EFRO project Valorisatie Hightech Sector Composieten
  Hartelijk dank voor alle inzet en de ontzettend goed geregelde tour! De deelnemers bedankt voor jullie mede enthousiasme! Ik schrijf me bij deze alvast in voor volgend jaar – Mark Tullemans Corellian
  Bedankt voor de uitstekende organisatie van de afgelopen dagen. Voor mij was het een zeer waardevolle ervaring om deze trip met een grote groep composietexperts te mogen maken- Sander Hendriksen Royal Ten Cate
  Heel erg bedankt voor deze unieke ervaring. Ik heb veel geleerd over de composietenwereld en de bedrijven in Nederland - Alexander Mitrousias TU Delft
  Het was voor mij een waardevolle trip waarbij ik zeker een heleboel interessante contacten heb opgedaan. Wat ik echt bijzonder vond is het uitstapje in Gent. Ik heb daar een zeer interessante toepassing gevonden. Ik heb er zelfs aanstaande maandag al een vervolgafspraak. Dat was nooit zo snel gelukt zonder deze trip- Marc Bokeloh Bambooder • ‘Van-de-sloot-op-de-wal’

  U heeft vast wel eens de vele afgedankte plezierboten, verlaten door de eigenaren, in sloten, meren, jachthavens en andere wateren zien liggen. De rompen gemaakt van composiet ... Lees meer »

  U heeft vast wel eens de vele afgedankte plezierboten, verlaten door de eigenaren,  in sloten, meren, jachthavens en andere wateren   zien liggen. De rompen gemaakt van composiet zijn nog in tact maar de boot wordt niet meer gebruikt.. Wat doe je er mee aan het einde van het huidige gebruik?

  Door toenemende vraag naar duurzame materialen worden thermohardende vezelversterkte composieten steeds vaker toegepast als constructiemateriaal in verschillende industrieën. De vele voordelen van het gebruik van composieten resulteren in een toename van toepassingen. Eén van de eigenschappen is dat het composiet een lange levensduur kent. Zo lang dat het materiaal nog lang niet op is  aan  het einde van het gebruik; het zogenaamde End of Life (EoL).

  Albert ten Busschen (associate lector composieten Hogeschool Windesheim) heeft in 2016 eerste onderzoeken uitgevoerd voor het hergebruik van thermohardende vezelversterkte composieten uit plezierboten.  Eind 2016 heeft  stichting CompoWorld een  innovatieproject voor de praktische uitwerking van het concept toegekend aan een consortium van Windesheim, Reimert Bouw & Infrastructuur, bootjessloperij ’t Harpje en waterschap Zuiderzeeland. Ook zijn mensen van het Werkbedrijf Lelystad betrokken bij het project.  Doel van het project is om met  composiet dat is verkregen uit oude composiet bootrompen een stuk oeverbeschoeiing te realiseren. De afgedankte plezierboten worden verzameld door bootjessloperij ’t Harpje en in repen gesneden. Deze repen hebben nog hun volledige sterkte en kunnen ideaal worden hergebruikt als versterkende kern voor deze beschoeiingsplanken en worden opgevuld met reststukken geshredderd composiet verwerkt tot vlokken door Demacq Recycling. Deze ingrediënten zorgen voor een robuuste plank dat vele tientallen jaren in een vochtige omgeving meegaat. Een mooi voorbeeld van circulaire economie!

 • Stichting Compoworld - innovatie.jpg

  Innovatie Programma CompoWorld

  Oproep aan bedrijven voor project ideeën voor het Innovatie Programma CompoWorld Regeling 2017. De eerste CompoWorld innovatieprojecten voor 2017 zijn inmiddels geselecteerd. ... Lees meer »

  Oproep aan bedrijven voor project ideeën voor het Innovatie Programma CompoWorld Regeling 2017.

  De eerste CompoWorld innovatieprojecten voor 2017 zijn inmiddels  geselecteerd. Voor de volgende ronde is het mogelijk vanaf 15 maart 2017 om project ideeën voor het Innovatie Programma CompoWorld Regeling 2017 aan te melden. Ideeën kunnen in samenwerking met de kennisinstellingen NLR of Windesheim besproken worden.

  Heeft u innovatieproject ideeën? Meer informatie vindt u hier.

 • Stichting Compoworld - BNR.jpg

  BNR-duurzaam 'Van de sloot in de wal'

  BNR-duurzaam besteedde deze week aandacht aan het innovatieve KIEM-VANG-onderzoeksproject waarbij hogeschool Windesheim onderzoekt of rompen van polyester boten en afgedankte ... Lees meer »

  BNR-duurzaam besteedde deze week aandacht aan het innovatieve KIEM-VANG-onderzoeksproject waarbij hogeschool Windesheim onderzoekt of rompen van polyester boten en afgedankte windmolenbladen kunnen worden verwerkt tot nieuwe composiet bouwproducten.

  Aan het woord is Albert ten Busschen, associate lector en onderzoeker van het Lectoraat Kunststoftechnologie.
  Luister het item terug. (het start vanaf minuut 21:13)

  Bootjessloperij ’t Harpje heeft samen met de Nederlandse Jachtbouw Industrie (NJI) en de leverancier van watersnijmachines IWE deelgenomen aan het KIEM-VANG-onderzoeksproject. In dit onderzoek van hogeschool Windesheim is onderzocht of rompen van polyester boten en afgedankte windmolenbladen kunnen worden verwerkt tot nieuwe composiet bouwproducten. De afvalstromen 'End of Life (EoL) composietproducten', zoals afgedankte boten, rotoren en silo’s, wordt nu in Nederland geschat op 4500 ton per jaar en neemt de komende jaren toe. Deze materiaalstroom kan beter en nuttiger worden hergebruikt.


  Albert ten Busschen heeft 25 jaar ervaring met composieten. Dat deze materialen tot op heden niet passen in de circulaire economie is voor de branche steeds nijpender probleem. Zijn oplossing: “Gebruik het als versterkend element in nieuwe producten.” In het KIEM-VANG-project is onderzocht op welke manier deze thermoharde vezelversterkte kunststoffen opnieuw kunnen worden ingezet. Thermohard betekent dat ze niet smelten, dus ook omsmelten is geen optie. Soms wordt het materiaal tot poeder vermalen om dan opnieuw verwerkt te worden, maar een hoogwaardig product levert dat niet meer op. De stroom EoL composietproducten zal de komende jaren groeien. Het materiaal is namelijk pas zo’n dertig tot veertig jaar in gebruik. En omdat het heel lang meegaat, duurt het nog wel even voordat het aan vervanging toe is. De studenten ontdekten op dit moment eigenlijk maar twee significante afvalbronnen: de rompen van kleine bootjes en de rotorbladen van windmolens. Die laatste zijn nog niet versleten, maar veel kleine windmolens worden inmiddels, voor een hogere energieopbrengst, vervangen door grotere exemplaren. Vervolgens is gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik van de jachtrompen en rotorbladen.

  Niet te klein maken
  De oplossing van Ten Busschen: “Maak het niet te klein. Het materiaal biedt veel stevigheid en kan dienen als versterkend element in nieuwe producten. Op die manier kun je er zware, stevige dingen mee maken die vooral van pas komen in de grond-, weg- en waterbouw.” Stempelschotten bijvoorbeeld, de platen die onder de pootjes van een kraan geplaatst worden. Deze platen moeten zwaar en drukvast zijn. Schotten voor oeverbeschoeiing is een ander voorbeeld. Studenten van Windesheim bouwen prototypen voor de verschillende projecten. Door samenwerking met het mkb en ingenieursbureaus kunnen de oeverbeschoeiingsplaten nu in grotere aantallen worden vervaardigd. De samenwerking tussen het mkb en hogeschool zorgt voor de kennisinbreng en productinnovaties. Bovendien passen composieten daarmee wel in de circulaire economie. Een win-win situatie waarbij het materiaal van oude bootjes terugkeert als oeverbeschoeiing: van de sloot in de wal!

  Meer informatie

   

   

 

CompoWorld JAARCONGRES:

Composites Smart Solutions

25 + 26 november 2015

Direct aanmelden Lees verder

[x] Bericht sluiten