Partners

Stichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.png

CompoWorld innovatieproject ‘Van-de-sloot-op-de-wal’ met hergebruik composiet plezierboten in volle gang!

U heeft vast wel eens de vele afgedankte plezierboten, verlaten door de eigenaren,  in sloten, meren, jachthavens en andere wateren   zien liggen. De rompen gemaakt van composiet zijn nog in tact maar de boot wordt niet meer gebruikt.. Wat doe je er mee aan het einde van het huidige gebruik?

Door toenemende vraag naar duurzame materialen worden thermohardende vezelversterkte composieten steeds vaker toegepast als constructiemateriaal in verschillende industrieën. De vele voordelen van het gebruik van composieten resulteren in een toename van toepassingen. Eén van de eigenschappen is dat het composiet een lange levensduur kent. Zo lang dat het materiaal nog lang niet op is  aan  het einde van het gebruik; het zogenaamde End of Life (EoL).

Albert ten Busschen (associate lector composieten Hogeschool Windesheim) heeft in 2016 eerste onderzoeken uitgevoerd voor het hergebruik van thermohardende vezelversterkte composieten uit plezierboten.  Eind 2016 heeft  stichting CompoWorld een  innovatieproject voor de praktische uitwerking van het concept toegekend aan een consortium van Windesheim, Reimert Bouw & Infrastructuur, bootjessloperij ’t Harpje en waterschap Zuiderzeeland. Ook zijn mensen van het Werkbedrijf Lelystad betrokken bij het project.  Doel van het project is om met  composiet dat is verkregen uit oude composiet bootrompen een stuk oeverbeschoeiing te realiseren. De afgedankte plezierboten worden verzameld door bootjessloperij ’t Harpje en in repen gesneden. Deze repen hebben nog hun volledige sterkte en kunnen ideaal worden hergebruikt als versterkende kern voor deze beschoeiingsplanken en worden opgevuld met reststukken geshredderd composiet verwerkt tot vlokken door Demacq Recycling. Deze ingrediënten zorgen voor een robuuste plank dat vele tientallen jaren in een vochtige omgeving meegaat. Een mooi voorbeeld van circulaire economie!

Login

Media