Partners

Stichting Compoworld - NLR_Logo_500px.pngStichting Compoworld - fokker-1Stichting Compoworld - ico-1Stichting Compoworld - DTCStichting Compoworld - windesheimflevoland-1Stichting Compoworld - vabo-1Stichting Compoworld - gemeente-lelystad-logoStichting Compoworld - Ten CateStichting Compoworld - omfl-1Stichting Compoworld - gemeentelogo-PNG-01_Almere_.png

Themabijeenkomst Adhesive Bonding

verbindt bedrijven

De stichting CompoWorld heeft, in samenwerking met het gerenommeerde fabrikant 3M, op 18 februari de themabijeenkomst Adhesive Bonding georganiseerd in het Geomatics Business Park te Marknesse. Dat het onderwerp veel interesse heeft, blijkt uit de opkomst van ruim vijftig ondernemers en studenten uit heel Nederland en België. CompoWorld heeft ten doel om bedrijven te verbinden door kennis te delen.


Lijmverbindingen zijn niet weg te denken in de composieten industrie. Het zijn immers een combinatie van verschillende materialen die een constructie optimaal maken. Het niet mechanisch verbinden, lijmen, vraagt veel kennis van materialen en chemie. 3M heeft een zeer breed palet aan producten en kennis. Kennis die zij graag wil inzetten ten behoeve van juiste industriële toepassingen. In 2015 hebben zij CompoWorld benaderd om over dit onderwerp de technologische kennis met ons netwerk te delen en de behoeften van de industrie te inventariseren en hierop te anticiperen. In de presentatie door Stijn Reijnders van 3M werd het belang om de juiste keuze te maken bij het voorbewerken van het materiaal van de lijmverbindingen duidelijk.

Onder aanvoering van dagvoorzitter Ben Drogt van BiinC presenteerde Jan Halm van het NLR de applicaties en testen vanuit de luchtvaart industrie. Vanuit de luchtvaartindustrie werden we meegenomen naar de ontwikkelingen in de automotive industrie bij Donkervoort door Roel Grooten die de ontwikkelingen van multi-materiaal structuur van het CompoWorld innovatieproject presenteerde die zij in collectief onderzoeken o.a. met de Maan R&D. Berend Dijkstra vervolgde met hun expertise op het gebied van hotmelt lijmtechnologie. Vervolgens nam Frank van de Velde van Rondal ons mee naar hun ervaringen van specifieke toepassingen van composieten masten in de maritieme sector. Uit de evaluatie blijkt dat het onderwerp erg actueel is en veel bedrijven zoeken naar de juiste verwerking van hun applicaties en geïnteresseerd zijn en blijven in meer informatie over dit onderwerp. De bijeenkomst kreeg een positieve waardering  wat betekent dat er genoeg behoefte aanwezig is voor een vervolg op het thema adhesive bonding.

Presentaties: